Przepis na KONOPNE CIASTECZKA z pianką pistacjową

PRZYGOTUJ:

Składniki na ciastka:

150g mąki konopnej
100g masła/margaryny
1 żółtko
80g cukru trzcinowego


Wierzch:
1 białko
1 łyżka cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
30g pistacji solonych (waga w łupinkach)
20g niełuskanych nasion konopi

Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce – przez około 20-30 minut.


Ziarna konopi podprażyć na suchej patelni, a następnie wraz pistacjami zmielić na drobno.


Białko ubić na sztywną pianę.
Pod koniec miksowania dodać puder i na samym końcu łyżką wmieszać pistacje z ziarnami konopi.


Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm

i wykrawać z niego dowolne kształty.


Ciasteczka ułożyć (z niewielkimi odstępami) na blasze wyłożonej papierem.


W każdym z nich zrobić dziurki (za pomocą widelca lub wykałaczki), a wierzch równomiernie posmarować masą konopno-pistacjową.


Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut

w 180 stopniach.

Prześlij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.