PRZYGOTUJ:
Składniki na ciastka:
150g mąki konopnej
100g masła/margaryny
1 żółtko
80g cukru trzcinowego
Wierzch:
1 białko
1 łyżka cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
30g pistacji solonych (waga w łupinkach)
20g niełuskanych nasion konopi
Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce – przez około 20-30 minut.
Ziarna konopi podprażyć na suchej patelni, a następnie wraz pistacjami zmielić na drobno.
Białko ubić na sztywną pianę.
Pod koniec miksowania dodać puder i na samym końcu łyżką wmieszać pistacje z ziarnami konopi.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm
i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć (z niewielkimi odstępami) na blasze wyłożonej papierem.
W każdym z nich zrobić dziurki (za pomocą widelca lub wykałaczki), a wierzch równomiernie posmarować masą konopno-pistacjową.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut
w 180 stopniach.